Termosy nie są nowością i w sklepach widzimy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to dość długi czas od kiedy zostały wyprodukowane. Budowę termosu opatentowało dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a termin pochodzi od greckiego słowa ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas są świadomi czym jest termos, jednak znikoma część osób wie jak on dokładnie działa. Jest to ,powiedzmy, akcesorium, wykonane z podwójnych ścianek, a między nimi jest obszar pustki cieplnej. Ścianki są cieniutkie ,dzięki czemu wymieniają one niezauważalną ilością ciepła. Utrata ciepła jest również ograniczana poprzez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która pokryta jest osłoną odpierającą światło. Wszystko to sprawia, że termos utrzymuje nasze danie lub napój w idealnej temperaturze przez dłuższy czas. Współcześnie na rynku znajdziemy mnóstwo rodzai termosów, mamy możliwość wybierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także rolą, przykładowo, istnieją termosy tradycyjne, znane wszystkim, o standardowym wyglądzie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do żywności, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych zwykłych właśnie kształtem, tj. są one primo, sporo większe, po drugie mają zupełnie inny kształt, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie znajdziemy tutaj żadnej rozbieżności.Tego rodzaju termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Siedząc duże ilości czasu w pracy z niemożnością przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, świetnym pomysłem jest zrobienie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Kolejna sytuacja, wycieczka, bez różnicy czy szkolna, wraz ze znajomymi czy w samotności, po szczytach górskich, nad jeziorem, zwiedzając miasta czy wsie, jesteśmy w stanie zabrać ze sobą ukochane posiłki, bez potrzeby spędzania dnia konsumując jedynie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to przydatne, gdyż wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasz organizm potrzebuje odpowiedniego posiłku, aby móc bez większych trudności funkcjonować przez następne kilka godzin.
Aby wybrać idealny dla siebie termos, powinno się zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że nie rzadko jest ciężko zdecydować. Ogromną role przy wyborze ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Jest takie przekonanie, że porządny termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon musi sporo kosztować. Ważną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest wykonany. Są termosy plastikowe, które jednak niezbyt dobrze trzymają ciepło oraz termosy ze szkła i stalowe, które bardzo dobrze dają sobie rade. Termosy stalowe są najbardziej popularna, jako, że te szklane nie są tak wytrzymałe. Kolejna kwestia jaką powinno się obadać przed nabyciem jest korek, przez który może uciec wysoka temperatura. Korek może być działający samoistnie, z uszczelką lub hybrydowy. Na wyprawę w chłodne dni idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten typ ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; wytwarzane w ten sposób, aby pomieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać na wyprawę należy pomyśleć o komforcie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wytworzoną z metalu oraz profesjonalnie stworzone termosy wyższej jakości o chropawej powłoce. Dzięki temu mamy gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z rąk; oprócz tego, prezentują się one o wiele lepiej.
Jakie mamy możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, czyli tak zwane food jug’i, są projektowane, z myślą o, jak sam termin wskazuje, ciepłych posiłkach. Jakie dokładnie jedzenie możemy w nich przechowywać? Wydaje się, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać tylko zupy, co jest oczywiście błędnym stwierdzeniem, jako,że służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, jak na przykład bigos czy gulasz.Co interesujące, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one zaopatrzone w zakrętkę, która świetnie funkcjonuje jako talerz. Food jug’i mają jednak pewna wadę, trzymają one ciepło o wiele krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to góra 4-6 godzin. W niektórych sieciach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one oczywiście sporo droższe.
Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale bardzo szybko stały się popularne i chętnie nabywane. Chcąc polepszyć jakość swoich posiłków w pracy najlepszym pomysłem jest zaopatrzenie się w takie akcesorium.Natomiast w czasie długich wypraw na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś pożywnego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pojemność idealnie stworzona, aby zmieścić cały posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz zręczne wykorzystanie sztućców podczas jedzenia bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem temperatury, mamy możliwość więc bycia zadowolonym z ciepłego jedzenia przez dłuższy czas. Nie można zapomnieć jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i mimo wszystko po dłuższym korzystaniu należy je zmieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/